Krause Gateway Center

What we did
  • 160,000 ft2
  • LEED v.2009 Fundamental Commissioning, Enhanced Commissioning
  • Testing, Adjusting, and Balancing

SystemWorks was hired by Kum & Go LC to provide commissioning and TAB services on their new headquarters building, the Krause Gateway Center.  The building is located on the Pappajohn Scuplture Park in downtown Des Moines, IA.  It contains two levels of underground parking, museum-quality art / feature spaces, large conference hall, open office spaces, conference rooms, data center, fitness room, locker rooms and an event space.  The building was designed by the Renzo Piano Building Workshop, and built by Ryan Companies, OPN Architects, The Baker Group, and The Waldinger Corporation.

During the design phase, SystemWorks performed several reviews of the project design documents and construction documents.  SystemWorks met with the design team and building owners to discuss the review comments and design team / owner intent for the building's overall operation such as; equipment accessibility, color-coded electrical conduits, the addition of a recirculation pump to the air handling unit’s hot water coil piping, the use of two control valves on the air handling unit’s chilled water coil, etc. 

As the project progressed, SystemWorks reviewed equipment submittals provided by the mechanical, plumbing and electrical contractors.  During construction, SystemWorks performed commissioning site visits of the installed equipment and systems to verify installation was in accordance with the construction documents and industry standards.  Any issues found during the site visits were discussed directly with the team for a quick and timely resolution.  

As the project neared completion, SystemWorks worked directly with the controls contractor to function test all the HVAC systems.  The all-glass exterior was a key part of the building’s design, and therefore the hot water system and radiant infloor heating systems were carefully tested to ensure the building will efficiently maintain comfortable temperatures during the winter months.  To keep the project moving forward during testing, all issues were documented and shared with the construction and design teams for prompt resolution.  With the help of the collaborative process used during the project, all issues and discrepancies found during testing were resolved quickly to ensure that the project was completed on time.  Overall the project was a huge success for the design and construction teams, and we’re proud to have been a part of this landmark building!

TOP